4. díl deníku KPZ CooLAND: Co Kdy Kde a Jak?

17.3.2015 Café Havran

V Karlínském Havranovi je narváno k prasknutí. Jak říká během úvodního slova Šárka: "Chtěla jsem, aby tu bylo tolik lidí, že si nebudou mít kam sednout". A skutečně - židle s lidmi prahnoucími po nových informací o KPZ pokrývají téměř celou podlahovou plochu útulné kavárny. Jako organizátorky máme obrovskou radost. Slovy klasika: Tohle jsem tedy ale opravdu nečekal.

Spokojený úsměv na tváři má i Karel Tachecí, náš milý sedlák a dnešní host, díky kterému nás během celé sezony budou obklopovat dobroty z jeho peřinkové půdy.

Dnešním cílem je shrnout informace vzešlé z polí dotazníků, cílených na zájemce o vstup do KPZ CooLAND. Dotazníky vyplnilo 28 lidí, což je velký úspěch, který nás těší a zároveň zavazuje k tomu, abychom celou organizaci KPZ pojali ku spokojenosti všech.

Co jsme vyčetli z dotazníků?

  • Budeme mít 2 odběrná místa: Karlín a Suchdol. Ze Suchdola se nám přihlásili ještě noví lidé, se kterými se setkáme osobně v nejbližších dnech
  • Na odběrných místech si každý vyzvedne svoje dobroty sám, případný rozvoz si dohodnou členové mezi sebou. Dle adres zájemců se rýsuje Praha 6 a Vršovice
  • Jako den odběru svého podílu bylo stanoveno úterý
  • Při zachování stávajícího počtu členů bude naše KPZ živit 80 lidí

Po těchto odpovědích, jejichž interpretace je poměrně jednoduchá, přichází prostor k diskusi otázek s vyšší mírou neurčitosti. Což je koneckonců i jeden z důvodů obsazenosti kavárny. Zodpovědět dotazy a ušít naši KPZ na míru našim představám. Tak jdeme na to!

Komunita

Jednou z podstatných součástí KPZ je vybudování komunity. Právě neanonymita odlišuje tento způsob obstarávání potravy od individuálního bedýnkového systému. Většina lidí se přihlásila, že je ochotna podílet se na službě na výdejním místě. Služba by tak vycházela na každého maximálně 2x za sezonu, což je působí poměrně snesitelným dojmem. Na další jednání je pak otázka, kdo bude rozdělovat podíly. Zda to bude právě služba, sami členové při odběru, anebo přijede Karel Tachecí s již nachystanými příděly pro jednotlivé členy. Naštěstí je mezi námi i zkušená účastnice a členka KPZ Toulcův dvůr. Členové tamní KPZ dostávají společný příděl produkce, kterou si mezi sebe rozdělí dle stanoveného podílu. Tento model se nám velmi zamlouvá, jelikož šetří čas Karlovi Tachecímu, který pak má více času se věnovat hospodaření. Háček je v nedostatku vyhovujících prostor, kde by se mohlo jídlo skladovat a čekat na vyzvednutí svými konzumenty. Majitel Havrana nám velkoryse nabízí místo na letní zahrádce, dokonce plánuje přímo pro naše účely pořídit regál, kde by se pochutiny dočasně ubytovaly. Máme tedy ještě nad čím přemýšlet.

Dalšími aktivitami jsou pak akce, spojené s návštěvou statku, anebo konzumací dobrot z bioprodukce. Většina lidí o podobné kratochvíle projevila zájem a všichni srší nápady, co všechno podniknout. Výlet na statek! Přespání na statku! Posezení u ohně! Společné vaření a jezení! Už se těšíme, až se sezona naplno rozjede a bude možnost tyhle krásné plány realizovat. Ale nechceme vyděsit našeho sedláka tím, že mu bude na statku pořád někdo strašit. Jak sám říká, pro návštěvu jsou nevhodné pondělí a úterý, jinak nás po předchozí domluvě rád uvidí. A my v Budyni zase rádi odložíme trochu své energie třeba při plení mrkve :-)

Jídlo

A dostáváme se ke zhmotňování našich představ bedýnek napěchovaných chutěmi, barvami a vitamíny. Co všechno nám bude dělat společnost v kuchyni po nastávající sezonu? Obsah i váha bedýnek se během sezony mění. Od lehkých jarních salátků přechází přes letní zeleninu až k podzimním tlouštíkům typu dýně a jablka. K základnímu sortimentu máme možnost si ještě něco smysluplného přát. Mezi tužbami zájemců se často skloňují pojmy jako špenát, rajčata, nebo lilek. Trochu jako zaklínadlo zní Pak Choi, Karel Tachecí vysvětluje, že se jedná o speciální druh Čínského zelí. Pokoušel se tuto zeleninu pěstovat, než mu celou úrodu sežrali dřepčíci. Podporujeme biodiverzitu, a tak rádi dřepčíky do KPZ přijmeme. Pokud řádně zaplatí svůj podíl.

Ohledně vizuální stránky obsahu bedýnek je potřeba se připravit na to, že zelenina v nich nebude vypadat jako výstřižek letáku ze supermarketu. Jedná se o outdoorově založené jedince, kteří prožijí svůj život pod slunečními paprsky a v náruči zdravé půdy. Venku mají absolutní svobodu projevu, takže okurky mohou být zahnuté, mrkve rošťácky propletené a jablka nebudou vypadat jako na adventním věnci. Což je jedině dobře. Bioprodukty vynikají svou chutí a nutriční hodnotou a v případě KPZ se jedná také o velmi přijatelnou cenu, nižší, než najdeme na cenovkách farmářských obchodů.


Na této schůzce se vyjasnily mnohé otázky a některé nové byly položeny. V nejbližších dnech nás čeká ustanovit smlouvu, vytvořit elektronické přihlášky a doladit detaily.

A hlavně - už teď se těšíme na viděnou na další schůzce, která proběhne 14. 4. 2015 od 19:30 hodin opět v Havran Café, Sokolovská 118, Praha 8.

Hezké jaro!


CooLAND

Text: -KZ-

Foto: -OL-


Also on this blog

SHARE:  Email · Facebook · Google · Twitter · Tumblr · Kindle
SUBSCRIBE:  Receive an email on new posts from cooland

Comments


  • Notify me upon new comments

☺ Got it