15. díl z deníku KPZ CooLAND: Dva roky radosti za námi

Iniciativa KPZ CooLAND má za sebou dva roky života. Když jsem se v prosinci pustila do psaní výroční zprávy, myslela jsem, že bude mnohem stručnější než ta předcházející. Začala jsem dávat dohromady všechny ty akce, kterých jsme se účastnili, nebo je sami organizovali. Opak je pravdou! Je mi až záhadou, jak jsme to všechno ve svém volném čase, s dalšími nejen "coolandími" projekty a rozením dětí, mohli stihnout :-). Bylo to hodně práce, ale bylo to také hodně radosti.

Neodmyslitelnou součástí KPZ CooLAND je ekologický zemědělec Karel Tachecí. Je s námi od začátku a stal se nám tak blízký, že mu říkáme "náš Karel". K velké radosti loni na jaře do naší "rodinky" přibyli další..."naši Martin s Janou" (Rodinná farma Lukava) a "naše Bára" (Bára Chutná - Domácí květinářství). A to ani nejsem schopná vyjmenovat, kolik přibylo nových "našich členů". Zatímco v první sezóně nás bylo 37, loni měla KPZ CooLAND 64 podílníků. Dokonce jsme museli začít zájemce odmítat.

A co udělalo největší radost mně? Bylo toho hodně. Ráda vzpomínám na náš společný jarní piknik u Karla na statku, kdy jsme v nedělním horkém odpoledni leželi pod rozkvetlým kaštanem, pili, jedli a klábosili s výhledem na zahradu, kde už rostla zelenina pro nás.

A pak byl první výdej v sezóně. Už jsem se těšila na zelené křehké saláty, voňavé bylinky i mladý česnek. Hlavně jsem se ale těšila na to, jak se zase budu při výdeji zeleniny potkávat v "našem Havran Café" s lidmi, které mám ráda a taky na nejlepší vegetariánskou polévku Pho v Praze, jakou umí uvařit jedině "náš Tom".

Když nám v červnu Bára přivezla první vázané kytice, to bylo teprve radosti. Nevěděli jsme, kterou kytici si vybrat, protože všechny byly tak nádherné.

Obrovskou radost jsme si nadělili na podzim a jmenovala se "Láska ke krajině prochází žaludkem". Tuhle výstavu a publikaci, založenou na fotografiích Kevina V. Tona a příbězích lidí spojených s myšlenkou KPZ, jsme plánovali už dlouho. Podařilo se jí zrealizovat díky PRO-BIO liga, která sehnala peníze a díky Člověku v tísni, který nám poskytl na měsíc své krásné prostory v kavárně Langhans.

Ale z čeho mám úplně největší radost, je vědomí, že naše práce inspiruje další. Dva z našich členů se rozhodli jít vlastní cestou a my jim v letošním roce pomůžeme založit své vlastní KPZky. A přesně takhle to v CooLAND chceme, stát se zdrojem inspirace pro ostatní :-).

Chcete vědět o dění v KPZ CooLAND víc? Podívejte se na stránky KPZ CooLAND, stáhněte si naší Výroční zprávu z roku 2016 a 2015, nebo si zalistujte publikací "Láska ke krajině prochází žaludkem".

CooLAND

Text: -ŠK-

Barevné foto: -ŠK-

Černobíle foto: Kevin V. Ton











Also on this blog

SHARE:  Email · Facebook · Google · Twitter · Tumblr · Kindle
SUBSCRIBE:  Receive an email on new posts from cooland

Comments


  • Notify me upon new comments

☺ Got it