14. díl z deníku KPZ CooLAND: První výdej v sezóně

Každá KPZka má své výdejní místo, tedy místo, kam zemědělec přiváží to, co vypěstoval nebo vyrobil, a kam si chodí členové KPZky pravidelně vyzvedávat svůj podíl. V případě KPZ CooLAND je tím místem karlínská kavárna Havran Café. Útulnou kavárnu jsme si oblíbili a stala se naší základnou i pro další aktivity. Jak se blížil konec května a první letošní výdej, začali jsme se těšit nejen na křehké saláty, čerstvý špenát a voňavá divoká rajčata od Karla Tachecího, na sýry z Lukavy, ale i na to pravidelné potkávání v Havranovi.

Když jsme přicházeli k Havran Café, všechno vypadalo jako obvykle... Kluci připravovali kávu a servírovali hostům tomatovou polévku.

Všechno vypadalo v Havran Café jako obvykle... až na tu hromadu přepravek se zeleninou, které se už kupily před barem ve dvou řadách. Věděli jsme, že letos toho bude víc, protože KPZ CooLAND má oproti loňskému roku jednou tolik členů... ale až tak?Přestože jsme jako "služba" přišli dříve, abychom stihli všechno včas připravit, zelenina nás tentokrát předběhla a přijela už někdy dopoledne :-). Naštěstí si kluci v Havran Café se záplavou salátů poradili i bez nás. Teď je jen potřeba si místo trochu lépe zorganizovat, aby pak během výdeje všechno dobře klapalo.

42! Vždycky, když vidím tohle číslo, vzpomenu si na Douglase Adamse a jeho legendární knihu Stopařův průvodce po Galaxii, ve které je 42 odpověď největšího počítače všech dob "Hlubiny myšlení" na základní otázku Života, Vesmíru a vůbec. A moc se mi líbí, že 42 je zároveň odpověď na to, kolik zeleninových podílů bude vozit Karel Tachecí pro KPZ CooLAND letos každý týden do Havran Café :-).

Náš první zeleninový podíl... Zatímco některá zelenina je na kusy, jiná se váží. Proto jsme si letos pořídili tuhle novou zelenou digitální krasavici a naší stařičkou mechanickou babičku z loňska jsme vzali zpátky k nám do kuchyně. A krasavice nás vypekla hned první den, protože se vybila baterie :-).

Letos se aktivity KPZ CooLAND rozšířily o spolupráci s Farmou Lukava, která nám bude vozit do Prahy jednou za 14 dní svoje mléčné dobroty. Sýrová KPZ CooLAND má 27 členů.

Netrpělivě vyhlížíme Martina Rosenbauma s čerstvou zásilkou od východofríských oveček z Jindřichovic pod Smrkem.

A co tu máme dneska dobrého? Bio ovčí jogurt, tučný tvaroh, čerstvý sýr neochucený a čerstvý sýr s rajčaty a chilli, nezapomenutelná bryndza a tvrdý zrající sýr. Pokud by měl někdo obavy, že ovečky budou v sýrech příliš cítit, není tomu tak. Tvaroh se stal dokonce letos regionální potravinou roku Libereckého kraje. Všechno je prostě mňamka!

Blíží se 14 hodina, kdy mohou začít chodit první členové KPZ CooLAND pro svůj podíl. Pro některé to bude dneska poprvé, a tak se dá očekávat trocha zmatků. I proto je nezbytná přítomnost služby, která na výdej dohlíží a případné zmatky dokáže vyřešit.

Co všechno má služba na starosti? Přivítat se s každým členem a vysvětlit mu, co a jak.

...."Tady je seznam dnešního podílu. Tady je váha, protože špenát a mák jsou dneska na váhu, ostatní zelenina na kusy. Tak do téhle tašky to všechno nenacpete, protože ty saláty jsou tři. Aha, vyzvedáváte ještě jeden podíl pro někoho jiného. Tak to se vám tam určitě nevejde. Máme tu ale jednu tašku navíc, tak si jí můžete vzít. Odebíráte zeleninu, nebo i sýry? V tom případě máte ještě sýrový balíček v těch chladicích boxech. Jaké jméno si mám odškrtnout v seznamu? Tady vám vracím jeden podepsaný výtisk Dohody s Karlem. Přinesl jste podepsanou Dohodu s Lukavou? Zapomněl jste, nevadí, máme tu nějaké prázdné formuláře vytištěné, tak si jí vyplňte. Jak to bude se službami? Zapsat se můžete přes sdílený dokument. Nebojte, uděláme foto manuál a plánujeme i video manuál" ...


Ti, kdo už jsou v KPZce druhým rokem, ví, jak na to. Nováčci ale potřebují poradit a pomoci.

Maminky s kočárky ocení, když jim služba pomůže podíl připravit a navážit.

Kavárna během odpoledne pěkně ožije a to máme rádi. Řada lidí si nepřijde jen vyzvednout svůj podíl, ale aspoň na chvíli si sedne, dá si něco dobrého a seznámí se s ostatními. Výdejní místo v kavárně je pro budování komunity a blízkých vztahů důležité. Kavárna i KPZka se vzájemně podporují a vzniká partnerství obdobně jako mezi členy KPZky a zemědělci.


Děti mají radost, když si mohou kousky do svého podílu vybrat samy... a pěkně si je očuchat :-).

Obzvlášť, když to tak krásně voní, jako čerstvý tymián od Karla.


Ani byste nevěřili, kolik radosti do života může přinést "obyčejný" špenát :-).


Podíly jsou vyzvednuté, prázdné přepravky jsou ve sklepě, kavárna uklizená, a tak je čas se konečně pořádně najíst a dát si pivo.

A příští týden s KPZ CooLAND v Havran Café zase na viděnou.

CooLAND

Text: -ŠK-

Foto: -ŠK-a -RS-

Also on this blog

SHARE:  Email · Facebook · Google · Twitter · Tumblr · Kindle
SUBSCRIBE:  Receive an email on new posts from cooland

Comments


  • Notify me upon new comments

☺ Got it